reSITE 2018 o hledání dobrého bydlení

Dostupné bydlení a bytová politika je vůbec největší zátěž, s níž se potýkají radnice všech velikostí ze všech koutů světa. Jak na to, bude řešit 50 světových špiček na 7. ročníku mezinárodní konference reSITE ACCOMMODATE 14. a 15. června v pražském Foru Karlín.

Konference představí strategie měst a designérské přístupy, které vyřeší dostupné a přívětivé bydlení budoucnosti pro nás i příští generaci. Jak se na výzvu připravit a na kom leží zodpovědnost? Pořadatelé nabízejí speciální slevu členům SMOČR, zaměstnancům veřejného sektoru, členům České komory architektury i všem ženám v architektuře a na radnicích.

Londýn, Paříž, Amsterdam, Indie i proměna snu o bydlení v malých amerických městech budou sloužit za příklady, které představí reSITE 2018. Jejich univerzální platnost poslouží stejně dobře Brnu, Pardubicím nebo Banské Bystrici. Jeden z nejočekávanějších hostů Richard Burdett, světově proslulý profesor ekonomie z LSE, byl pravou rukou londýnského starosty při plánování Olympijských her a využití infrastruktury po skončení akce. Japonský architekt Sou Fujimoto spolupracuje s pařížskou radnicí na urbanistické iniciativě Grand Paris, pro niž vytvořil návrh "vertikální vesnice" na jedné z nejcitlivějších lokalit, propojující takzvanou periferii s vnitřním městem. Chicagská architektka Jeanne Gang, mexická hvězda Michel Rojkind, a partner studia OMA Reinier de Graaf jsou další ze zvučných jmen, která vystoupí na každoročním mezinárodním fóru představujícím lepší řešení pro urbanizovaný svět a jeho obyvatele. Z Amsterdamu, města jež je vzorem udržitelné samosprávy, přijede noční starosta Mirik Milan.

Promo pro české a slovenské účastníky

Využijte jednu z oborových slev, které jsou nabízeny návštěvníkům z České republiky a Slovenska:

  • Města, státní správa za polovic: SMOČR2018
  • Architekti (členové ČKA) za polovic: ilovereSITE
  • Pass Women Make Cities pro všechny ženy bez rozlišení (přímo v ceníku, bez kódu) se 70% slevou.

Jaké jsou největší současné výzvy a problémy měst spojené s bydlením?

Odpovídají kurátoři konference: urbanista Greg Lindsay, Martin Barry, předseda reSITE, a architekt Osamu Okamura.

Osamu Okamura: Hlavní problém je se vzrůstající nedostupností a s měnícím se životním stylem a vyššími nároky, které na klademe na kvalitu a úroveň bydlení. Městské správy se potýkají s nutností řešit sociální, městem podporované bydlení, a také situaci lidí bez domova.

Greg Lindsay: Potřebujeme stavět daleko více bytů, kde se lidem bude chtít žít. Zabránit vytlačování nebo přesídlování stávajících obyvatel z atraktivních lokalit. Musíme přestat redukovat bydlení na investiční artikl, místo abychom se soustředili na místo pro život. Je zřejmé, že to, co na městech milujeme, z nich udělalo luxusní zboží. Stejný vývoj, který se rozpoutal v Londýně a New Yorku v minulé dekádě, teď zasahuje jedno město za druhým. “Právo na město” znamená v první řadě právo ve městě žít, a proto potřebujeme hledat nové strategie, technologie a ochranné mechanismy, abychom budovali domov pro každého.

Martin Barry: Bydlení se vždy odlišuje od ostatních typů realit a developmentu, protože se jedná o velmi osobní věc, která je úzce spojená s naším pocitem pohody a kvalitou života ve městě. Cena bydlení se stala pro naši generaci po celém světě tím nejtíživějším strašákem. Města se nyní snaží najít řešení, jak bydlení udělat dostupnějším. Musíme lépe využít nové technologie a spolupracovat, aby se více stavělo, stavělo se blíže k centru nebo k dopravním uzlům, a musíme přitom otevírat možnosti alternativního vlastnictví, které umožní vysokou kvalitu za dostupné ceny. Větší nabídka ale neznamená nižší cena. A pokud chtějí zůstat města konkurenceschopná, měla by usilovat o to, aby lidé mohli stále nacházet dobré a dostupné bydlení.

Co od konference očekávat

  • Seznamte se s novým slovníčkem pojmů.
  • Objevte strategie pro zodpovědné plánování budoucnosti.
  • Zjistěte, jak se ve světě dělí o zodpovědnost za řešení bytové otázky.
  • Osvojte si nové způsoby nahlížení na výzvy spojené s bydlením pro další generaci.
  • Získejte náskok před ostatními a kontakty, které Vám pomohou.

Koho si nenechat ujít

Ricky Burdett

Jeanne Gang

Rafi Segal

Matias Echanove

Sou Fujimoto

Michel Rojkind

Dara Huang

Robert Bole

Co je zahrnuto

  • Konference
  • Tlumočení do češtiny
  • Workshopy
  • Obědy & občerstvení
  • MHD po Praze
  • Party & zábava
  • Aplikace pro networking

Stories Library